Geschiedenis

De Hokhorst sinds 1986

Sporthal de Hokhorst in Renswoude is een multifunctioneel gebouw dat voor verschillende activiteiten gebruikt wordt. Het bestuur van Stichting Sporthal De Hokhorst beheert het gebouw.

In 1986 gebouwd
De ‘grote’ sporthal werd in 1986 gebouwd en in januari 1987 in gebruik genomen. Vanaf het eerste moment werd de sporthal gebruikt door de omnisportvereniging Renswouw met de onderdelen badminton en volleybal. Snel hierna volgde er ook de Hokhorst zaalvoetbalcompetitie.

In 2004 gymzaal aangebouwd 
De gymzaal in de Taets van Amerongenweg werd gebruikt door de afdeling turnen en gymnastiek en de scholengym. In 2004 is deze gymzaal afgebroken en werd er een nieuwe gymzaal tegen sporthal de Hokhorst aangebouwd. Ook nu wordt deze ‘kleine’ Hokhorst voornamelijk gebruikt voor de turnafdeling van de sportvereniging Renswouw en de scholengym van de Borgwal en de Stifthorst.

In 2018 grote brand
Een grote brand op 18 juli 2018 zorgde ervoor dat de sporthal maanden niet gebruikt kon worden. Het herstel na de brand nam 7 maanden in beslag. De compleet vernieuwde Hokhorst, waarbij gemeente Renswoude een grote rol speelde, kon vanaf 18 februari 2019 weer gebruikt worden. De grootse heropening vond plaats op 6 april 2019.

Diverse gebruikers door de jaren heen

Door de jaren heen zijn er verschillende grote evenementen georganiseerd in de Hokhorst.

Jaarlijks wordt op 24 december de Kerstzangdienst georganiseerd. 29 jaar lang werd er de Voorjaarsbeurs gehouden.

De Dorpsrun Renswoude, voorheen de halve marathon Renswoude, wordt na de opening in 1987 jaarlijks als inschrijflocatie/startpunt gebruikt. En ook de Avondvierdaagse start vanuit de Hokhorst

Jarenlang was er de Oranje Vereniging Renswoude met hun festiviteiten te vinden in en rondom de Hokhorst. Maar dit terrein werd te klein.

De Havenzangers, de Sjonnies en George Baker traden in De Hokhorst op.

Sinds een aantal jaren is er begin januari de Nieuwjaarsmarkt waarbij alle verenigingen in Renswoude hun nieuwjaarsreceptie in de Hokhorst kunnen houden. Het gemeentebestuur van Renswoude organiseert dit.

De afscheidsrecepties van de burgemeesters Hulst in 1996 en Schorer in 2011 vonden er plaats.

En natuurlijk een van de grote anti RSW-avonden vond plaats in de Hokhorst

Ook maakt de muziekvereniging geregeld gebruik van de Hokhorst voor een mooi concert. Door de jaren heen waren onder meer Tony Neef, Marco Bakker, Linda Wagenmakers en Do te bewonderen.

Het Urker mannenkoor heeft een keer een prachtig concert gegeven in samenwerking met de muziekvereniging.

Ook de verschillende Renswoudse koren hebben optredens verzorgd.

Jaarlijks wordt er de strijd om de Supercup in januari gestreden. Dit is een sportevenement met verschillende onderdelen. Ooit begonnen als zaalvoetbalwedstrijd tussen de gemeenteraadsleden en de ondernemers uit Renswoude.

De plaatselijke touwtrekvereniging Lagerweij organiseert om de 5 jaar een internationaal toernooi in de sporthal. Ook is er al twee keer het open Nederlands Kampioenschap indoor touwtrekken georganiseerd.

Bij de verschillende mijlpalen van de Hokhorst werden mooie sportevenementen georganiseerd. Het 5-jarig bestaan werd gevierd met prominente badmintonners, volleyballers en zaalvoetballers.

Bij het 25-jarig bestaan werd dit dunnetjes over gedaan. Dit jubileum werd twee dagen gevierd met de Supercup deelnemers en andere Renswoudenaren.

In het kader van het 30-jarig bestaan werd er in 2016 een volleybalwedstrijd gespeeld met bekende (inter)nationale volleyballers die in Renswoude geboren zijn en/of gespeeld hebben. De meest bekenden daarvan zijn Maarten van Garderen en Henk Jan Held.

De Dart Vereniging Renswoude (DVR) houdt jaarlijks de “Renswouw Open” in de sporthal. Ook wordt er een rankingtoernooi georganiseerd van april tot augustus en een bedrijventoernooi van september tot april. Het dartteam the Black Crows speelt hun thuiswedstrijden in sportcafé de Hokhorst.

Sinds 2022 wordt ook jaarlijks een muziekavond georganiseerd in de grote zaal. The Billy Joel Experience, Rene Karst en Jan Biggel hebben al opgetreden.

Een zaal huren?

Bel ons even op of boek direct online!

  • 0318 – 573092